Chris, wat er ook is!

Op school

Wij vinden het heel gewoon dat we 5 dagen in de week naar school gaan en dat de school in de buurt is. Maar hoe is dat in andere landen? In Kenia lopen de kinderen gemiddeld anderhalf uur heen en anderhalf terug van school. Een lesdag in China begint om zeven uur ’s ochtend en duurt tot vijf uur in de middag. Ook gaan ze er op zaterdag naar school en op zondag kun je bijles volgen. Er zijn ook landen, waaronder Peru, waar kinderen niet naar de basisschool kunnen omdat ze hun ouders moeten helpen of moeten werken.  En in Engeland dragen alle kinderen een schooluniform. Nou dat is wel even anders dan dat wij gewend zijn! In (bijna) alle landen gaan kinderen naar school of krijgen ze les en besteden we veel tijd aan school.

We vroegen aan Juul (11) wat ze van (de Nederlandse) school vindt. Juul: “Ik vind het leuk om naar school te gaan en voel me veilig in de klas” Het leukste aan school vindt ze haar klasgenoten en de andere kinderen. Ze vindt het leuk om met hen te spelen en te praten. Ook heeft ze aardige juffen en meesters.

Welke vakken vind je het leukst?
“Ik vind vrij lezen uit een bibliotheek boek leuk maar ook spelling en taalplusboek. Op school hebben we ook themalessen en mogen we bijvoorbeeld een flyer ontwerpen met een slogan en dat vind ik ook erg leuk!” Het minst leuke aan school vindt Juul dat het zo vroeg begint!  Aardrijkskunde vindt ze geen leuk vak en soms vindt ze geschiedenis leuk maar soms ook een beetje saai.

Stel dat iemand het niet leuk op school vindt, welke tip zou je dan geven?
“Ik zou eerst vragen waarom diegene het niet leuk vind op school. Als diegene het saai vindt op school omdat de les te makkelijk zijn dan zou ik het aan de leerkracht vragen of er extra werk is. Maar als diegene het juist heel moeilijk vindt zou ik het ook aan de leerkracht vertellen zodat je dingen die je moeilijk vindt samen kan doen”. Het is een goede tip van Juul dat als je ergens mee zit of je het  nou op school moeilijk, saai, onveilig of niet gezellig vindt, het is belangrijk dat je er met de juf of meester over gaat praten.  Soms kan dat best wel een stap zijn, je bent dan ook altijd welkom om er met ons over te chatten!