Chris, wat er ook is!

Social Media

WhatsAppen, instagrammen en Snapchatten is leuk, super leuk! Via social media kan je op een makkelijke manier in contact blijven met bijvoorbeeld je vrienden, klasgenoten en andere mensen. Je bent door social media snel en goed op de hoogte van alles wat iedereen meemaakt. Ook het volgen van bekende vloggers en het spelen van online games vinden veel kinderen leuk om te doen!

Sociale media hebben naast de leuke kanten soms ook wat minder leuke kanten. Het is vaak zo dat je, voor je het weet, veel tijd aan het appen bent. Soms gaat de tijd zo snel dat je niet genoeg tijd meer hebt voor je huiswerk of andere dingen. Of je wilt er zo graag bij horen dat je bang bent dat je dingen mist en misschien buitengesloten gaat worden.

Wil je weten hoe je goed met social media kunt omgaan? Probeer het eens met de volgende tips;

1. Besef dat wat op internet staat, er niet zomaar weer afgaat
Hoe mooi je ook op een foto staat, een (half)naakt plaatje kun je beter niet op internet of social media plaatsen. Een screenshot op Snapchat is zo gemaakt en doorgestuurd. Wat je op internet zet, is er lastig weer af te halen. Gekke foto’s, rare grappen, kwetsende reacties… Het zwerft vaak nog jaren rond op het wereldwijde web. Wees daar bewust van, voordat je op ‘delen’ drukt.

2. Deel geen persoonlijke gegevens
Het plaatsen van persoonlijke gegevens, zoals je diploma of ID-kaart is niet heel verstandig. Zo heeft iedereen jouw gegevens en kan er makkelijk identiteitsfraude worden gepleegd.

3. Social media schetst vaak een perfect plaatje
Verkijk je niet teveel op wat je ziet op social media. Op Instagram, Snapchat of Facebook geeft iedereen een best wel perfect plaatje van zichzelf. De minder mooie dingen van het leven zie je niet. Hoe perfecter de rest lijkt, hoe meer jij jezelf als een minkukel ziet. Gebruik het aantal likes, shares en reacties niet als bevestiging voor jezelf.

4. Accepteer of voeg geen onbekenden toe
Hoe leuk of aardig iemand er ook uit mag zien op social media, voeg niet zomaar mensen toe. Mensen kunnen dingen doen met jouw gegevens of foto’s die je liever niet wil.

5. Denk om je tijd
Als je merkt dat je bijvoorbeeld moeilijk kunt stoppen is het goed om dit met iemand te bespreken die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders. Heb je vragen of zit je ergens mee? Dan kun je ook altijd chatten met Chris.

6. Wees voorzichtig met wat je zegt
Social media is geen uitlaatklep, waar je gemeen kunt doen tegen alle mensen die een andere mening hebben dan jij. Als we online iets zien, kunnen we direct naar beneden scrollen en ons commentaar eronder dumpen. Terwijl je in het ‘echte leven’ vaak beleefd bent en eerst nadenkt, voordat je zelf je mening geeft. Dat is de reden dat sommige discussies op internet helemaal uit de hand lopen: omdat mensen niet goed naar elkaar luisteren (of eigenlijk: niet goed lezen). Lees eerst goed wat er staat, voordat je klaarstaat met je oordeel.