Chris, wat er ook is!

Als je ouders gaan scheiden

Na de zomervakantie krijgen Daan (10) en Tess (8) te horen dat hun ouders gaan scheiden. Ze schrikken hier enorm van. Daan is vooral boos op zijn ouders en Tess voelt zich heel verdrietig. Ze hebben veel vragen aan hun ouders. Moeten zij nu ergens anders gaan wonen? We gaan in gesprek met een chatcoach bij Chris. Welke tips zijn er voor kinderen van wie de ouders gescheiden zijn?

Hoe reageren kinderen die te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden?
Het is begrijpelijk dat Daan en Tess veel vragen hebben. Het kan goed zijn dat je niet had verwacht dat je ouders uit elkaar zouden gaan. Je ziet je ouders altijd bij elkaar en opeens eet papa of mama’s avonds niet meer mee. Een meisje vertelde: “als ik bij papa ben, mis ik mama” en “als ik bij mama ben, mis ik papa”.

Hebben kinderen soms het gevoel dat ze moeten kiezen tussen hun vader en moeder?
Ja, dat klopt. Je hoéft niet te kiezen tussen je vader of moeder. Denk nooit dat het jou schuld is dat je ouders gaan scheiden. Dit is hun keuze geweest, niet jouw keuze! Zij blijven jouw vader en moeder, ook al zijn ze niet meer bij elkaar.

Met wie kunnen kinderen hierover praten?
Probeer als eerste aan je ouders te vertellen hoe jij je voelt en wat je denkt. Soms is dit moeilijk, dan kan het helpen om het op te schrijven. Als je praat over je gevoelens en je gedachten, lucht dit vaak op. Het kan ook fijn zijn om te praten met een oom of tante, of je opa en je oma. Kies iemand uit die je vertrouwt.

Wat als je een stiefvader of – stiefmoeder krijgt?
Soms krijgt je vader of je moeder een nieuwe vriend of vriendin en krijg je er een stiefvader of- moeder bij. Het is te begrijpen dat je hieraan moet wennen. Je hoeft je stiefvader- of moeder niet direct ‘papa’ of ‘mama’ te noemen. Bespreek met elkaar hoe je hem of haar graag wilt aanspreken.

Wat zien kinderen als ‘lichtpuntjes’ als het gaat over echtscheiding?
Een meisje, waarvan haar ouders zijn gescheiden, vertelde: “ik vind het leuk dat ik een stiefzusje erbij heb gekregen. Ik kan leuk met haar spelen.” Een jongen vertelde: “Wat ik leuk vind is dat mijn verjaardag twee keer gevierd wordt en ook Sinterklaas. Dat is dus twee keer zoveel kadootjes.” Het is belangrijk om je vader en je moeder te blijven vertellen hoe jij je voelt. Of je je nu boos, blij, verdrietig of bang voelt; vertel het aan hen.

Wil je graag eens met ons doorpraten over dit onderwerp? Maak hier je (anonieme) account aan en chat met Chris!


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *