Chris, wat er ook is!

Mijn gevoel

Iemand roept iets naar jou en je schrikt: wat de ander zegt vind je helemaal niet leuk. De ander roept er achteraan: ‘grapje’! Je probeert het te negeren, maar het voelt niet goed. Het doet zelfs pijn. Kan dat?

Vervelend of prettig?
Je kunt van alles voelen. Pijn wanneer iemand jou slaat, of plezier wanneer iemand jou kietelt. Het ene is een vervelend gevoel en het andere een prettig gevoel. Maar allebei gebeurt als iemand jou aanraakt. Andere mensen kunnen het zien. Zéker de blauwe plek die er is.

Je kunt ook van alles binnen voelen; pijn wanneer iemand jou uitscheldt, of plezier wanneer iemand je vraagt voor een feestje. Weer is het ene een vervelend gevoel en het ander een prettig gevoel.  Dit gevoel is voor anderen minder duidelijk te zien. Je ziet geen blauwe plek en niemand raakt jou echt aan. Maar het gevoel van je huid en het gevoel van je hart zijn beide echt. Pijn aan je been en pijn aan je hart zijn beide echt. Chips en een compliment zijn beide lekker.

Je hebt gevoel van buiten en van binnen: het gevoel van binnen noemen ze gevoelens of emoties. Wanneer je een blauwe plek hebt, of een geschaafd been, dan weten je ouders er wel raad mee, maar wat doe je met nare gevoelens? Weten je ouders daar ook raad mee? Probeer hier eens met hen over te praten, of praat er eens over op de chat van Chris.