Chris, wat er ook is!

Puberteit

Puistjes, haar onder je oksels, schaamhaar, baard in de keel, zweetgeuren, huilbuien hopeloos verliefd zijn en hormonen. Dat en nog veel meer hoort bij de puberteit! De puberteit is verandertijd, een heel belangrijke tijd!

Vanaf het moment dat je geboren bent verander en ontwikkel je op verschillende gebieden.
Lichaam, Emoties, Geestelijk en Sociaal. Als je al die eerste letter achter elkaar plakt dan staat er LEGS, dat zijn benen in het Engels. Als je een gezonde ontwikkeling doormaakt wordt je een vrouw of man die stevig op zijn of haar benen staat. In de puberteit is de verandering op alle terreinen erg groot.

Lichaam
Je krijgt groeispurten en puistjes, meisjes krijgen borsten en hun heupen worden breder. Jongens de baard in de keel en je gaat meer zweten.

Emoties
Die schieten alle kanten op. Het ene moment ben je heel blij en het volgende moment ben je boos. Soms voel je van alles door elkaar. Dit kan verwarrend zijn. Het komt omdat je hersenen aan het veranderen zijn, en je emoties worden ook aangestuurd door je hersenen.

Geestelijk
Vanaf nu ga je van alles wat je geleerd hebt over bijvoorbeeld geloof of gezond leven of milieu afvragen wat de waarde ervan is, wat jouw mening daarover wordt. Jij gaat geloven of niet? Jij gaat voor het milieu of niet? Jij gaat gezond leven of niet?

Sociaal
Wat vrienden vinden en doen wordt belangrijker, in de puberteit wil je graag veel met hen optrekken. Je gaat je ook steeds meer met hen vergelijken en dat kan er soms best voor zorgen dat je wat onzeker voelt.

Al die veranderingen in je lijf en in je hersenen zijn enorm belangrijk want je gaat in de puberteit namelijk ontdekken wie jij bent!