Chris, wat er ook is!

Gamen

Iedereen speelt weleens een spelletje op de tablet, computer of playstation. Het spelen van digitale spelletjes wordt ook wel gamen genoemd. De meeste kinderen vinden dat spannender dan een bordspelletje zoals monopoly. Hoe komt dat toch, dat spelletjes op een tablet of computer veel vaker gespeeld worden dan een bordspelletje

Digitale spelletjes zijn heel slim bedacht. In alle digitale spelletjes kun je na het behalen van een score een level verder of je kunt dingen verdienen die het spel leuker maken. Een level hoger of het verdienen van dingen, zorgt ervoor dat er een geluksstofje in je hersenen wordt aangemaakt. Dat stofje heet dopamine, het geeft je een fijn gevoel. Je hersenen willen van dat stofje eigenlijk wel meer. Daardoor vind je die spelletjes leuker en speel je ze vaker.

Verslaafd?
Er zit ook een andere kant aan dat geluk stofje, dat stofje kan je ook verslaafd maken aan een game. Want je hersenen willen steeds meer van dat stofje waardoor je het steeds vaker en langer gaat spelen. Tot dat je niet meer zonder kan en je er aan verslaafd bent. Hoe zit dat bij jou? Doe de ‘Game-over’-check!