Chris, wat er ook is!

Kindermishandeling

Kindermishandeling is een groot probleem. Elk jaar krijgt ongeveer 1 kind per schoolklas met kindermishandeling te maken. Het gebeurd in allerlei gezinnen, in grote en kleine gezinnen, in alle culturen en in rijke of arme gezinnen. Voor een kind is het heel erg als er kindermishandeling voorkomt in een gezin. Kinderen voelen zich dan niet veilig en soms hebben kinderen ook lichamelijke gevolgen zoals een gebroken been of iets anders.

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling. Het is niet zo dat de ene vorm van kindermishandeling erger is dan de andere. Kinderen kunnen heel lang last hebben van kindermishandeling en ze vinden het heel moeilijk om erover te praten. Vaak schamen kinderen zich ervoor en soms vinden ze ook dat ze zelf schuldig zijn aan de mishandeling.

Als je weet dat iemand met kindermishandeling te maken heeft of als je jezelf niet veilig voelt thuis is het belangrijk om hierover te praten. Bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt. Misschien kun je met je leerkracht erover praten of met iemand uit je familie. Je kunt ook chatten met Chris.