Chris, wat er ook is!

Help! Ik word een Brugwup!

Heb je er zin in, of vind je het spannend? Van de basisschool naar het VO is best even een verandering. Je was de oudste op de basisschool en ineens ben je de jongste van de hele school en wordt je een wel bekende brugwup. Maar hoe bereid je, je nou voor op de eerste klas? Op internet kun je hele lijsten vinden met wat je moet kopen, rugtas, kaftpapier (behalve als je natuurlijk naar een iPad klas gaat;) rekenmachine, liniaal, passer, pennen, markeerstiften, etui enz. Allemaal hele handige lijsten en ik zou ze ook zeker lezen en alles kopen. Maar ja die eerste dag als brugwup… hoe doe je dat nou?

1. Wees jezelf
Klinkt misschien een beetje afgezaagd maar het is wel zo! Wij mensen lijken namelijk behoorlijk op schapen. We doen vaak (zonder dat we het door hebben) andere mensen na. Weet je waarom we dat doen? We willen graag dat anderen ons leuk vinden, en dat merken we als we bij de groep horen. Maar dan kan het zo zijn dat je dingen doet die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.
Stel dat een van je nieuwe klasgenoten heel stoer doet, ten koste van anderen. Daardoor mag je hem eigenlijk niet. Vier weken later krijgen jullie samen een opdracht en hij blijkt eigenlijk heel aardig te zijn. Jullie trekken met elkaar op en hij vertelt waarom hij zo anders was die eerste dag. Hij wilde ervoor zorgen dat hij niet gepest werd. Hoe had je hem liever leren kennen? Als die Pester, of als die aardige jongen? Weet je, je hoeft geen schaap te zijn, je kan er ook voor kiezen om gewoon jezelf te zijn!

2. Begin bij jezelf
Jij bepaalt samen met je klasgenoten de sfeer in de klas. En iedereen heeft invloed op de sfeer in de klas, dus jij ook! Het is daarom handig dat je van tevoren bedenkt hoe jij graag zou willen dat jouw klas bekend staat op school. Als een gezellige klas, een hardwerkende de klas, een aardige klas, een stoere klas, een klas waar iedereen zichzelf mag zijn, of een …. klas, vul zelf maar in. Je bepaalt met elkaar de sfeer in de klas, maar jij kan daar wel aan mee werken. Misschien ken je het gezegde wel; verander de wereld begin bij jezelf. Als jij graag een vriendelijke klas wil, wees dan aardig voor iedereen in de klas.

Weet je, DE Brugwup bestaat niet, maar jij wel! Dus kies een set kleren die lekker zitten, draag je favoriete kapsel, sta recht op, doe je schouders naar achter, wees jezelf en… Enjoy your first day!


Comments to Help! Ik word een Brugwup!

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *