Chris, wat er ook is!

Pesten

Pesten is gemeen, pesten is oneerlijk en pesten verpest de sfeer. Toch? Bijna alle kinderen zijn het hiermee eens, maar hoe kan het dan dat het toch gebeurt? En wat kan je het beste doen als je wordt gepest?

Pesten
Je kan op meerder manieren worden gepest. Geslagen of bedreigt, uitgescholden of vernederd, buitengesloten of genegeerd. Hoe het ook gebeurt, het is allemaal niet goed.
Bovendien kan het je niet alleen op school of op de sport overkomen, maar ook op social media. Dus als je thuis komt uit school is het niet over, het kan daar doorgaan, of wat op social media begint kan doorgaan op school of soms ook de kerk.

Plagen
Sommige kinderen zeggen dat ze je maar wat plagen terwijl jij het helemaal niet leuk vindt. Dan lijkt het dat je je een beetje aanstelt. Het verschil tussen pesten en plagen kan je goed onthouden om te bedenken dat plagen tussen vrienden is, en als je niet bevriend bent met de ander, dat het geen plagen is , misschien dat het treiteren is of een rotgeintje. Maar dat is geen reden dat jij het leuk zo moeten vinden of dat het dan minder erg is.

Waarom wordt ik gepest?
Pesten komt in veel groepen voor. En er wordt om allerlei redenen gepest. Soms als je goed in wiskunde bent wordt je gepest, soms als je slecht bent in wiskunde. Dit hangt af van wat de groep belangrijk vind. Heb je veel jongens die van voetbal houden en jij niet, nou dan kan dit een reden zijn om te pesten. Het ligt dus niet aan jou, maar aan de groep. Vraag je eens af waarom pest hij/zij? (Lees meer)

Wat kan ik doen?
Anderen zeggen dat je het beste het allemaal maar moet negeren, dat het dan vanzelf overgaat. Maar het kan zijn dat dit erg lastig is of dat je het allang hebt geprobeerd. Negeren helpt alleen als je een keer getreiterd wordt, maar niet als dat vaker gebeurt, als je wordt gepest.  Belangrijk is dat je erover gaat praten, met de leerkracht of met je ouders, maar zeker ook met vriend(inn)en. Vertel eerlijk wat en hoe vaak het gebeurt en als je dat lastig is schrijf het op in een boekje en geef dat. Jij alleen kan het niet stoppen en dat komt omdat het niet jou schuld is. Wil je eerst even praten? Chat dan met Chris!