Chris, wat er ook is!

Verlies

Hoe jong of oud je ook bent, je kunt iets of iemand verliezen waar je heel veel van houdt of waar je veel om geeft. Misschien heb je je papa of mama verloren. Je beste vriendje of vriendinnetje gaat ver weg wonen. Je ouders gaan uit elkaar of je verliest je huisdier: als iemand opeens weg is, dan kan dat veel met jou doen.

Dat is erg moeilijk! Dit kan heel veel gevoelens geven zoals verdriet of boosheid. Het kan ook zijn dat je het niet begrijpt. Dat je heel erg in de war bent. Dat zijn allemaal gevoelens die horen bij rouwen. Zo noemen we het omgaan met verlies. Dat is niet makkelijk hoor! Toch mag jouw pijn er zijn! Ook mag je boos zijn. Heel veel vragen hebben. Misschien voel je wel niks en vind je dat dat zou moeten. Wat je ook voelt, het is oké!

Het kan zijn dat je niet snapt waarom dit gebeurd. Het voelt oneerlijk. Ook kan de sfeer thuis anders worden. Misschien voelt het wel alsof alles anders is nu. Jouw wereld staat op z’n kop. Daarom is het goed om te kletsen met iemand over wat er gebeurd is en hoe je je voelt. Dit kan met je papa of mama, maar ook met je juf of meester. Zoek je vrienden op voor wat afleiding of voor wat steun.

Het maakt niet uit hoe lang je erover doet om je verdriet te verwerken. Hoe je dat doet en voor hoe lang is persoonlijk. Kijk eens naar het topje van je vinger. Zie je die afdruk erop? Wist je dat die bij iedereen anders is? Dat is dus uniek. Net als jouw manier van verwerken. Net als jouw gevoelens.

Andere mensen kunnen dus niet zomaar raden hoe jij je voelt. Wel een beetje hoor, maar ze willen graag weten hoe het voor jou is. Hoe het met je gaat. Een paar tips:

  • Zoek iemand waarmee je fijn kan kletsen. Iemand die je vertrouwt.
  • Lukt het niet om erover te praten? Probeer eens een briefje te schrijven naar jezelf.
  • Soms helpt muziek. Zoek een liedje wat jouw gevoel verwoord.
  • Wil je anoniem met iemand kletsen? Jij bent welkom bij Chris op de chat of mail.