Chris, wat er ook is!

‘Dit is niet normaal’

Yes! Je hebt een goed cijfer voor topo. Hier zal je moeder vast blij van worden! Vlug ren je naar huis. Je moeder ligt op de bank en heeft hoofdpijn, zoals bijna elke dag. Je wilt haar blij maken met het goede cijfer en laat enthousiast het blaadje met je cijfer zien. Je moeder reageert amper, kijkt nog net naar het blaadje en zegt: ‘Ga naar boven, ik heb hoofdpijn’. Dit doet ze elke keer.

Iemand steeds weer negeren of als kind nooit positieve reacties of liefde krijgen is niet normaal, als dit steeds weer gebeurt is dit zelfs mishandeling. Er worden veel kinderen mishandeld. Ken jij iemand in je omgeving? Hoe weet je of een kind mishandeld wordt? En hoe weet je dat de situatie thuis niet goed is voor jou of voor een klasgenoot? Dan is het goed om iets te weten over kindermishandeling…

Moeilijk te herkennen

Waarschijnlijk denk je bij kindermishandeling aan iemand die bont en blauw geslagen wordt, aan iemand die voortdurend met blauwe plekken loopt en niet mee wil doen met gym omdat ze hun verwondingen niet willen laten zien. Dat is inderdaad kindermishandeling. Maar een vorm van kindermishandeling die meer voorkomt is heel lastig te herkennen. Zelfs de kinderen die het overkomt weten soms niet dat ze eigenlijk mishandeld worden.

Verwaarlozing

Kindermishandeling is namelijk ook wanneer je ouders je verwaarlozen. Iets verwaarlozen doe je als je iets te weinig aandacht geeft. Denk maar eens aan een huisdier, als je die niet knuffelt en/of zijn hok niet op tijd verschoond dan wordt het beestje schuw en ongezond. Zo is het ook met jou. Het is belangrijk dat er goed gezorgd wordt gezorgd voor jou. Denk maar eens aan een goed ontbijt en een paar boterhammen mee naar school, passende en warme kleren, maar je hebt ook soms een knuffel nodig en ouders die je helpen met je huiswerk en het leuk vinden als er eens vrienden bij jou komen spelen. Ouders die laten merken dat ze blij zijn dat jij hun zoon of dochter bent!

Als je dus merkt dat jouw ouders of de ouders van een klasgenoot geen zorg en liefde geven, dan is dat ook mishandeling. Deze mishandeling is veel en veel moeilijker om te zien. Bij jezelf en bij de ander. Maar het is best een grote kans dat iemand in jouw omgeving hieronder lijdt!

Zo kun je het herkennen

Waaraan kan je merken dat het bij iemand thuis niet goed gaat of zelfs mishandeld wordt? Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

  • Het belangrijkste is, dat als jij je zorgen om iemand maakt, dat heel vaak terecht is. We noemen dat het onderbuikgevoel. Vraag je vriend(in) er eens naar. Bespreek het eens met een leerkracht of met je eigen ouders.
  • Wil jouw vriend(in) altijd bij jou spelen en nodigt jou nooit bij hem uit, dan is dat een signaal dat het thuis niet fijn is.
  • Heeft de ander (of jijzelf) vaak te weinig eten mee en wil dit aan niemand laten merken dan kan het zijn dat ouders onvoldoende voor hun kind zorgen.
  • Soms wordt een verwaarloosd kind erg stil, omdat hij/zij denkt dat hij nergens goed in is. En dat hij/zij geen aandacht verdient.
  • Maar soms wordt een verwaarloosd kind juist erg druk, omdat hij niet geleerd heeft hoe je het beste met iemand om kan gaan. Omdat er met hem ook niet goed(normaal) om wordt gegaan. Als je nooit positieve/lieve woorden hoort, dan is het lastig om positieve woorden te gebruiken

Doe iets!

Denk je nu aan iemand? Aan jezelf of aan iemand uit je buurt of van school. Dan is het heel belangrijk dat je iets doet. Ga erover praten. Als het jou overkomt mag je eerst tegen jezelf zeggen: ‘dit is niet normaal’ en als het iemand in je omgeving is kan je dat tegen diegene zeggen: ‘Dit is niet normaal’. Dat zeggen is de allereerste stap naar een oplossing en naar hulp. Praat daarna met een ander; zeg het tegen een vriend, tegen een leerkracht of tegen iemand in jouw kerk. Durf je dit niet of heb je hulp nodig bij deze stap? Kom op onze anonieme chat of maak een mailaccount aan en denk samen met een coach na over alle mogelijke stappen. Kortom: Doe iets!


Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *