Chris, wat er ook is!

Wat is grooming?

Sanne 10 jaar, vind het leuk om online spelletjes te spelen. Laatst was ze aan het spelen toen er iemand anders een chatgesprek met haar begon. Iris2006  vroeg of ze tegen Sanne mocht spelen. Sanne vond het wel gezellig. Toen het spelletje was afgelopen vroeg Iris2006 wanneer Sanne weer van plan was om het spel te spelen. Ze spraken af de volgende dag na schooltijd.

 Wie is die Iris2006? Is het echt Iris en is ze echt 11? Als je op internet met een vreemd iemand chat, weet je eigenlijk niet zeker wie diegene in werkelijkheid is. Het kan zijn dat Iris2006 echt Iris is en 11 jaar is, maar zij kan ook een hij zijn, ze kan 11 jaar zijn maar ook 48 jaar. Ze kan iris heten maar ook Marijke.

Als Iris2006 een volwassenen is dan kan dit grooming zijn. Grooming is een ander woord voor digitale kinderlokkers. Volwassenen die online contact met kinderen zoeken, en daar verkeerde bedoelingen mee hebben.

Het is daarom belangrijk dat als je chat met anderen, of het nou via een game of op een chat site is, dat je dit veilig doet.

Tips:

  1. Als je op een online chat zit, kies dan voor een nickname (een verzonnen naam)
  2. Kies voor een leuk plaatje als profielfoto in plaats van een foto van jou
  3. Als iemand om persoonlijke gegevens vraagt zoals je foto, naam, adres, telefoonnummer, emailadres geef dit niet.
  4. Als iemand rare vragen stelt of je vraagt naar persoonlijke gegevens. Vertel dit aan je ouders.
  5. Vertel altijd aan je ouders of aan je vrienden als je contact heb met iemand die je nog nooit gezien hebt.