Chris, wat er ook is!

Hoe maak je vrienden?

Het hebben van vrienden is belangrijk. De een heeft veel vrienden en de ander heeft genoeg aan één goede vriend.  Het is niet altijd makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Soms kom je in een nieuwe klas terecht en zijn er vriendengroepen, waar je geen deel van lijkt te kunnen worden. Soms klikt het niet met de kinderen in je omgeving. Of soms zijn je interesses of hobby’s zo uniek, dat niemand je plezier hierin met je wil delen. Als dat zo is, bent je zeker niet de enige. Gelukkig kun je leren om nieuwe vrienden te maken. We helpen je graag op weg!

Jij en de ander
De kinderen uit je klas zie je elke dag en je hebt snel door met wie je vrienden wilt zijn. Je komt ook kinderen tegen op straat of bij je sportclub. Is er iemand die jij leuk vindt? Maak eens een praatje. Je kunt vragen wat hij of zij leuk vindt om te doen. Je kunt ook afspreken om op het schoolplein of na schooltijd samen te spelen.

Bij het maken van vrienden is het belangrijk wat jij van de ander vind, en ook wat jij van jezelf vind. Waar ben jij goed in? Wat vind jij leuk om te doen? Ben jij een goede vriend(in)?
Wat maakt dat je met de ander bevriend wil zijn? Is hij of zij goed in sport, muziek of humor? Is de ander te vertrouwen?

Ben je bang dat jij minder leuk of goed bent dan de ander? Heb je wel eens meegemaakt dat je niet mee mag doen, of ben je wel eens gepest? Dan kan het zijn dat je niet goed durft om nieuwe vrienden te maken. Praat er dan over met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, ooms of tantes, of de juf of meester. Je kunt ook chatten met Chris.

Tips:

  • Ga bij een ander staan en geef een compliment, zoals bijvoorbeeld: ‘Wauw, je bent er erg goed in!’
  • Kijk blij naar anderen, als je bang kijkt bent komt je minder vriendelijk over.
  • Stel vragen over de hobby’s van de ander.
  • Probeer om samen iets leuks te gaan doen.

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *