Chris, wat er ook is!

Wat als ik een pester ben?

Niemand is voor pesten, iedereen is tegen. Toch wordt er veel gepest, hoe kan het dat veel kinderen pesten en het zelf ook niet goed vinden? En stel dat jij een pester bent, hoe komt dat toch?

Pesten

Je kent ook vast verschillende kinderen, de verlegene, de brutale, het haantje de voorste, degene die de lachers op de hand heeft en het lieverdje. Iedereen heeft een ander karakter. De een regelt graag alles en een ander is creatief. Al die verschillen maakt samen een fijne groep zijn een uitdaging. Om een echte groep te worden is het fijn als je samen iets deelt. Als iemand dat niet doet of heeft is dat vaak een reden om die persoon te gaan pesten. Dit gaat niet van de een op de andere dag, maar dat gaat geleidelijk. Pesten is als je iemand regelmatig opzettelijk kwetst. Dat kan door slaan of bedreigen, schelden of vernederen, buitensluiten of negeren.

Plagen

Alle kinderen horen in een groep, ook jij. Je hoort in een klas, of bij een sportclub, of bij een club in de kerk. Elke groep is niet zomaar bij elkaar je hebt een gezamenlijk doel. Op school moet je goede cijfers halen, bij de sport moet je winnen en in de kerk wil je God en elkaar leren kennen. Maar soms is dit vanzelfsprekende doel niet het allerbelangrijkste in de groep. Vaak zijn voor een deel van de groep andere zaken ook belangrijk, zoals kleding of  hoge cijfers of hobby’s.  Als iemand dit niet deelt dan kan hij/zij niet met jullie meedoen en valt buiten die groep. Het kan zijn dat jij je daaraan stoort dat een ander niet meedoet of zelf niet mee wilt doen. Het kan ook zijn dat jij jaloers bent op dat de ander niet zomaar meedoet. Hoe dan ook, als jij dat andere gedrag niet accepteert dan heb je dat vast een keer laten merken. Door een opmerking of door iets anders. Je bedoelt het als een plagerrij maar plagen is wat gebeurt tussen vrienden of kinderen die elkaar aardig vinden. Plagen doe je soms en de ander doet het even hard bij jou en samen kan je er om lachen. Weet je wie graag plagen? Vaders. Vaders kunnen soms lastig zeggen dat ze hun kinderen leuk vinden en dat ze van hen houden. Dat doen ze niet daarom niet met woorden maar met plagerijtjes

Waarom pest ik?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand gaat pesten, maar vaak begint het met een treiterij, omdat de ander anders is dan dat jullie groepje belangrijk vindt. En als je merkt dat anderen om die rotgeintjes lachen geeft dat een prettig gevoel en doe je het makkelijk nog een keer. En van het een komt het ander. Jij doet het, de anderen lachen en simuleren het of gaan zelf meedoen. En voordat je het weet ben je een pester.

Wat kan ik doen?

Stoppen met pesten! Ja, dat weet jezelf ook wel, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. De groep verwacht het van je en degene die je pest is niet het kind waar je graag voor wil opkomen. Begin met eerlijk tegen jezelf te zeggen dat je een pester bent. Ga het dan eens aan je ouders of tegen de leerkracht vertellen. Tegen je vrienden wie weet reageren ze anders dan dat jij verwacht. Ga er over praten. Volwassenen kunnen je hierbij helpen.En als je het allemaal te spannend vindt dan is het dapper als je wel naar de chat gaat. www.chris.nl.