CHECK: Game-over?
Hoor je het misschien van je ouders, of denk je zelf weleens; ‘Game ik teveel, ben ik er misschien aan verslaafd?’ Check het met deze test & kijk het filmpje waarin uitgelegd wordt hoe verslaving ontstaat. Ook Kio komt aan het woord hij is verslaafd geweest aan Gamen.
Hoe zit het bij jou? Doe de test!
- Ik vind het moeilijk om te stoppen met gapen (Eens / Oneens)
- Soms denk ik dat ik minder moet samen (Eens / Oneens)
- Ik game liever dan dat ik met vrienden buiten speel of iets gezelligs met familie doe (Eens/Oneens)
- Op school bedenk ik al wat ik later die dag in mijn game ga doen (Eens/ Oneens)
- Soms had ik beter kunnen leren voor een toets, maar omdat ik zo graag wilde gamen heb ik minder goed geleerd (Eens/ oneens)
- Anderen zeggen dat ik teveel game (Eens/ oneens)
- Ik game elke dag (Eens/ oneens)
- Als ik moet stoppen met gamen dan wordt ik boos (Eens/ oneens)
8 keer oneens
Je bent niet verslaafd aan gamen! Vind jij gamen eigenlijk wel leuk? Waarschijnlijk besteed je weinig tijd aan gamen, je vindt andere dingen namelijk veel belangrijker!
5 keer of meer oneens
Je vind gamen leuk en je besteed er ook wel wat tijd aan. Je vindt andere dingen belangrijker dan gamen. Daar besteed je dan ook tijd aan. Je hebt een goede balans tussen gamen en andere hobby’s. Maar let goed op dat je de andere dingen wel belangrijker blijft vinden en daar ook meer tijd aan blijft besteden.
4 of minder keer oneens
Je zit in de gevarenzone. Je vindt gamen heel leuk en je besteed er ook veel tijd aan. Het lukt je om een paar dagen niet te gamen. Wil je er niet verslaafd aan raken, dan is het belangrijk dat tijd gaat besteden aan vrienden, buitenspelen en andere hobby’s. Is het een idee om met jezelf en je ouders afspraken te maken over gamen?
0 keer oneens
… dan moeten nu alarm bellen gaan rinkelen. Gamen is het belangrijkste voor je. Belangrijker dan school en vrienden. Je bent er veel mee bezig. Speel je het niet dan denk je er wel aan. Gamen bepaalt zo je hele leven. Als dat zo is dan ben je eraan verslaafd. Dat is geen leuk nieuws, maar we hebben ook goed nieuws, je kan er namelijk vanaf komen! Kijk maar naar het verhaal van Kio. Het belangrijkste is dat je erover gaat praten en hulp gaat zoeken, dat kan met je ouders, of op school. Wil je dat niet, dan kun je ook met Chris chatten.